Inceputurile
Din cauza multor zile de concediu neluate din anii trecuti, am fost nevoiti sa planificam un concediu din scurt. Pentru ca de mult discutam cu Daniel sa il vizitam in Belgia, ne-am hotarat destul de repede la destinatie. In 2 ore de la idee, aveam deja biletele cumparate si vorbisem cu bunicii sa ne ajute cu copiii, care pentru prima data dupa multi ani, nu vin cu noi in acest mini-concediu.
16 Martie 2024 - Berea Westvleteren si Gent
Zborul cu Wizzair a fost destul de lung, in jur de 3 ore. Odata ajunsi, la 8:30 ora locala, Daniel ne-a preluat de la aeroport cu masina lui Costi si am plecat direct de acolo spre prima destinatie, la peste 100 de km, care este pe wish-list-ul meu de ani de zile: Beraria Westvleteren. Stiu de ea de mult timp pentru ca berea produsa acolo este considerata de multi cea mai buna din lume, se produce in cantitati foarte mici, iar sansele sa o bei oriunde altundeva sunt infime. Dar, mai bine va las niste detalii despre locatie de pe Wikipedia.
The brewery's three beers have acquired an international reputation for taste and quality; Westvleteren 12 is considered by some to be the best beer in the world. The beers are not brewed to commercial demands but are sold in small quantities weekly from the doors of the monastery itself, to individual buyers on an advance-order basis.
The brewery currently employs three secular workers for various manual labour tasks; however, the primary brewing is done by the monks only. Of the 26 Trappists who reside at the abbey, five monks run the brewery, with an additional five who assist during bottling.
Father Abbott on the opening of the new brewery: We are not brewers. We are monks. We brew beer to be able to afford being monks.
Manstirea nu se viziteaza si nu poti cumpara de acolo decat cu comanda in avans, doar daca ai numere de masina de Belgia si maxim 24 beri per masina. Exista totusi o alternativa, un local peste strada unde am mancat niste aperitive si am baut cateva beri. Am reusit chiar sa cumparam un six-pack si pentru acasa.
De acolo am plecat spre orasul medieval Ghent, unde am stat cateva ore si ne-am plimbat prin centru. Il mai vizitasem acum multi ani, dar uitasem cat de frumos este. Au reusit sa intretina foarte bine acele cladiri medievale, a caror arhitectura are un farmec aparte. Ne-am oprit si intr-un bar sa mai incercam inca o bere trapista.
Spre dupa-amiaza ne-am intors in Bruxelles, am trecut repede prin Mall pentru niste cumparaturi si apoi la apartamentul recent achizitionat de Daniel, foarte frumos si spatios intr-un bloc construit in anii 90 si unde o sa dormim pentru restul vacantei. Am desfacut bagajele, am mancat niste quesadillas improvizate de noi, am mai baut inca un Westvleteren din cele cumparate pentru acasa si ne-am bagat la somn, rupti de oboseala, in jur de 22:00.
17 Martie 2024 - Bruges si vizita la Costi
Ne-am trezit relativ devreme, Iza ne-a pregatit un mic dejun, eu am scris povestea de pana acum si ne-am facut planurile pentru ziua de astazi. Bruges si dupa amiaza o vizita la Costi acasa.
Odata ajunsi in Bruges mi-am adus aminte de ce imi ramasese in cap dupa atatia ani de la prima vizita. Este absolut superb si, spre deosebire de Ghent, nu doar doar centrul mic este frumos, ci tot ce am vazut in jur. Cladiri vechi, piatra cubica peste tot, restaurante si magazine cochete, exact pe gustul nostru. Superb!
Dupa cateva ore de mers, ne-am oprit la "The old chocolate house", unde am mancat gofre si am baut o delicioasa ciocolata calda cu cacao in proportie de 70%.
Dupa amiaza, ne-am intors in Bruxelles, direct la Costi acasa, care ne astepta cu cina pregatita si cu chef de depanat povesti. Acum cand scriu aceste randuri, regret ca nu am facut o poza cu totii la Costi acasa.
18 Martie 2024 - Dinant si Durbuy
Am folosit din nou masina lui Costi, care a fost dragut sa ne-o lase inca 2 zile, sa vizitam inca 2 orase mai mici si mai putin cunoscute situate in partea de Est fata de Bruxelles: Dinant si Durbuy. Primul dintre ele, Dinant este spectaculos prin citadela situatat in varful unei stanci extrem de abrupte si la a carei baza se afla "Gothic Collegiate Church of Our Lady". De asemenea, Dinant este orasul unde a fost inventat saxofonul.
Ne-am continuat drumul prin zona rurala a Belgiei catre Durbuy care, din ratiuni turistice se auto-intituleaza cel mai mic oras din lume, desi nu este nici pe departe adevarat. Avea intr-adevar doar cateva stradute si magazine foarte cochete desi majoritatea erau inchise cand am fost noi.
Ne-am oprit si la o cafea, Iza si-a cumparat un portofel nou, si ne-am intors spre Bruxelles dupa-amiaza.
Seara Iza a ramas acasa pentru niste cursuri de hipnoza, iar eu si Daniel am iesit cu autobuzul pentru o bere in centrul vechi la Delirium, un fel de straduta plina cu localuri specializate in diverse bauturi cum ar fi bere sau rom.
19 Martie 2024 - Bruxelles prin centru
Daniel a reinceput serviciul asa ca ziua ne-am petrecut-o doar eu cu Iza plimbandu-ne prin Bruxelles. Am vizitat centrul, ne-am oprit la cafenele, am mancat la Five Guys pentru prima data si am parcurs in total peste 12 km. A fost o zi de descoperire a Bruxelles-ului la pas. Plimbarea s-a incheiat cu parcul "Bois de la Cambre" unde am stat si ne-am odihnit vreo jumatate de ora, pana cand a venit Daniel cu masina lui Costi sa ne ia dupa ce si-a terminat ziua de munca.
Seara acasa, ne-am uitat la un film romanesc, si apoi la somn.
20 Martie 2024 - Parlamentul European si Bruxelles
Ultima zi a inceput cu Parlamentul European, unde lucreaza Costi, care a fost ghidul nostru timp de vreo 4 ore in care ne-a povestit si aratat dinamica din Parlament. Este interesant sa stii ca te afli in locul unde, de multe ori, se hotaraste viitorul Europei.
Am mancat toti 3 in cantina parlamentului apoi am baut o cafea, iar noi am plecat spre centru cu un autobuz lasandu-l pe Costi sa-si continue ziua de munca.
Dupa-amiaza ne-am petrecut-o pe stradutele din centru, am mai facut ceva cumparaturi, am savurat gofre si cateva beri trapiste in vreo 2 localuri alaturi de Daniel care ni s-a alaturat pe la 17:00.
A fost o vacanta foarte relaxanta poate si pentru ca am fost alaturi de Daniel si Costi care au fost niste gazde minunate.
|