Histoire du voyage.
Ziua de nastere a lui Adi este pe 7 Iunie. Pentru ca vacanta noastra din Mai in Georgia a fost anulata, Dana i-a facut cadou lui Adi, de ziua lui, o excursie impreuna cu noi in Nisa in Iulie. Planul gandit impreuna cu Dana a fost sa mergem noi patru: Dana, Adi, Iza si Mihai.
(Disclaimer! Joke. Stii cum il faci pe Dumnezeu sa rada? Ii spui planurile tale!)
In final am mers cu Tudor si fara Adi. De ce? Pentru ca Adi nu a reusit sa-si ia concediu de la munca, iar pe Tudor l-am luat pentru ca.. de ce nu?! E suficient de mare incat sa fie rezonabil cu noi si sa se bucure de aceasta noua experienta.
18 Iulie - Joi - Nisa, Enchante!
Legat de zbor si inchiriat de masina, nu sunt prea multe de zis. Ne-am intalnit cu Dana la aeroport, am decolat, am aterizat, am asteptat o ora sa inchiriem de la Avis un Hyundai i20 si asa am ajuns in jurul orei 17:00 la adresa de pe AirBnb unde ne astepta o amica a proprietarului in apartament.
A plecat dupa 10 minute, timp in care ne-a prezentat pe scurt apartamentul cu etaj si curte exterioara maricica. Foarte dragut, exact ce ne trebuia pentru o astfel de vacanta. Pentru ca Dana avea probleme cu piciorul, pe care si-l scosese din ghips de o saptamana, a ales dormitorul de la parter, iar noi pe cel de sus. Terasa exterioara ne-a placut in mod deosebit pentru ca a fost locul unde ne-am petrecut serile si am baut cele 5 sticle de vin roze si sampanie.
Dupa ce am despachetat, ne-am mobilizat repede si am plecat cu tramvaiul spre centru. Ne-am plimbat un pic pe stradute, apoi pe faleza, am mancat, iar spre final am savurat o inghetata cu aroma Earl Grey la gelateria Fenocchio.
19 Iulie - Vineri - Eze si Monte Carlo
Ca in toate diminetile, am plecat de la apartament dupa ora 10. Prima oprire a fost pe plaja Petite Afrique din Beaulieu-sur-Mer, unde am stat mai mult in apa si am facut multe poze si filmulete cu GoPro-ul. Apoi am urcat spre orasul medieval Eze situat la o altitudine de 430m fata de nivelul marii.
Dupa ce ne-am plimbat un pic pe stradute, am mancat "La Taverne", unde eu am comandat o pizza "gresita" sau "curgatoare" sau "o abominatie", cum ziceau Dana si Toni. Good taste, though! ;)
Acea pizza a generat subiect de discutie intre mine si Dana care ne-a tinut treji chiar pana la 3:30 intr-o noapte. Good times :)
Dilema filozofica a fost: exista mancare corecta si mancare gresita sau exista doar pareri subiective?
Dupa amiaza ne-am petrecut-o in Monte-Carlo, unde am parcat la marginea orasului, apoi l-am luat la picior de la Port de Cap d'Ali pana la celebrul Cazino, ca apoi sa ne intoarcem cu autobuzul la masina. Orasul foarte curat, multa opulenta, multe masini si branduri de lux peste tot. Ca o concluzie, eu personal nu am rezonat cu orasul, dar a fost totusi o experinta interesanta.
20 Iulie - Sambata - Lac de Castillon
Scopul acestei zile era unul clar: sa ajungem impreuna cu fam. Axon, care se afla de asemenea in sudul Frantei, sa fotografiem campurile de lavanda din zona Sisteron aflat la peste 3 ore distanta. Dar, planul de acasa, agreat cu o seara inainte, nu s-a potrivit cu realitatea zilei.
Dupa micul dejun luat in curte, am plecat spre destinatia Sisteron, cu o prima oprire in Castellane, unde am si mancat si ne-am plimbat aproximativ o ora. Drumul ales in continuare a fost pe langa Lac de Castillon. Cand am ajuns acolo si am vazut cat de frumos este si ce activitati putem face, nu am stat deloc pe ganduri si am renuntat la a mai ajunge in Sisteron pentru a ramane aici cateva ore bune. Asa ca am petrecut urmatoarele 3 ore de vis pe acest lac minunat intre munti. Am inchiriat stand-up paddle si o hidrobicicleta cu tobogan de pe care saream in apa. A fost superb, ne-am bucurat de fiecare minut petrecut acolo.
Am plecat in jurul orei 18:00, dar in directia opusa fata de Nisa. Inca aveam timp sa ajungem in zona Valensole, unde citisem ca sunt niste campuri celebre de lavanda. Am ajuns acolo in jurul orei 20:00 si, alaturi de multi alti turisti, ne-am grabit sa facem poze. Apoi au urmat 2 ore si jumatate de condus pe autostrada pana in Nisa, unde am ajuns la 23:30. Acasa eram pregatiti cu sampanie si vin roze luat de la un supermarket in drum spre Valensole.
Iza s-a retras destul de devreme la culcare, dar eu cu Dana am ramas pana la 3:30 noaptea sa dezbatem, in compania vinului, ce inseamna sau daca exista mancare corecta sau gresita.
21 Iulie - Duminica - Roadtrip prin munti
Ziua a inceput mai lent pentru mine si Dana, fiind afectati de noaptea de dinainte. Prima oprire a fost in Menton, unde aflasem ca exista un cimitir, "Cemetery of the Old Chateau", cu o priveliste spectaculoasa asupra orasului. Si asa a fost, se vedea minunat orasul si coasta de acolo de sus. Cu toate astea, era nimic fata de ce ne astepta in continuare.
Era in jurul pranzului si aveam cateva ore bune pana la rezervarea de la restaurant de la 19:30. Uitandu-ma pe harta am vazut un drum care parea interesant spre Tourrettes-sur-Loup, fara sa am niciun alt detaliu. A urmat drumul incredibil, plin de serpentine in care am urcat de la nivelul marii la fortul Sainte-Agnes aflat la o altitudine de 1,238m. Privelistea de sus iti taia de-a dreptul respiratia. Se vedea Menton-ul si coasta ca dintr-un balcon suspendat la peste 1200m.
Apoi, a urmat coborarea pe cealalta parte a muntelui spre La tourbie unde am luat pranzul si am mancat patiserie foarte buna.
In continuare a urmat un alt traseu prin munti: Gilette - Roquesteron-Grasse - Bouyon - Coursegoules - Vence - Tourrettes-sur-Loup. Nu a fost la fel de spectaculos ca cel catre Sainte-Agnes si cam lung pentru restul pasagerilor, dar pentru mine a fost o placere sa conduc pe acele drumuri prin munti.
Tourrettes-sur-Loup, care a fost si destinatia finala a zilei, este un orasel medieval superb, asemanator cu cele de care ne-am indragostit in Toscana. Tot aici am luat si cina la restaurantul Clovis, primul reataurant cu stea Michelin unde am mancat vreodata. Friptura de vita si desertul au fost vedetele serii.
Fac aici o paranteza pentru a adauga un fragment care descrie pe scurt povestea stelelor Michelin.
Michelin Stars originated in France, a country best known for its passion for cuisine. Originally they were a feature of the Michelin guide books published in 1900 by Andre and Edourd Michelin - the founders of the Michelin tyre company.
Having started the company in 1889 the brothers were looking for a method to compel the then limited number of drivers to make more journeys and by extension, buy more tyres. The guide listed a wealth of information for motorists which included where to find the best meals and accommodation whilst touring in their cars.
As the business grew, so did the guide, becoming so popular that a charge was introduced in 1920.
By then, the dining element was in such high demand that Michelin decided to set up a team of inspectors whose job it was to visit anonymously and rate restaurants on a 3-category basis. The rating systems, still in place today, was referred to as 'Michelin Stars'. 3 stars being 'exceptional cuisine, worth a special journey', 2 stars 'excellent cooking, worth a detour' and 1 star, 'a very good restaurant in its category'.
Dupa doua ore de rasfat si mancare buna am pornit spre casa unde am ajuns la 23:00. Eram foarte obositi, asa ca in mai putin de o ora dormeam deja.
22 Iulie - Luni - Picasso si pranzul la punga
Ne-am trezit cel mai tarziu dintre toate diminetile, in jur de 9:30. Poate si pentru ca aceasta zi nu era incarcata cu prea multe planuri.
Prima oprire a fost in Antibes, care nu ne-a impresionat prea mult, dar unde am descoperit o piata locala cu o taraba unde o doamna care vindea tot felul de paste de rosii, citrice, vinete si multe altele. Toate au fost excelente, asa ca noi am cumparat o pasta de rosii deshidratate si Dana alte doua sortimente: de anghinare si vinete cu caviar. A fost amuzant, pentru ca ni le-a dat in punga.
Apoi am cumparat paine si patiserie excelenta de la "Jean Luc Pele", ne-am asezat pe o banca intr-o piata cu fantani arteziene si am luat pranzul "la punga". In timpul asta, Tudor s-a jucat cu apa de la fantani.
De acolo am plecat cu masina spre Mougins unde mai intai am vizitat casa in care Picasso si-a petrecut ultimii ani din viata: "Chapelle de Notre-Dame de Vie". Aici a si murit la varsta de 91 ani.
Apoi ne-am plimbat prin centru vechi din Mougins, am mancat o inghetata la o teresa retrasa si am pornit spre Nisa pentru ca voiam sa ne mai plimbam si sa mancam din nou pe stradutele din centru.
Am lasat masina la apartament, am luat tramvaiul si, dupa mai multe tentative, am gasit restaurantul care indeplinea toate conditiile. Am impartit cu Dana midii, melci si picioare de broasca in timp ce Tudor a mancat un file de somon, iar Iza supa frantuzeasca si salata cu branza de capra. Totul a fost delicios cu exceptia supei Izei, care cred ca a fost "gresita" :) pentru ca era mult prea acra si sarata (incercasem cu cateva seri inainte la un alt restaurant acest tip de supa si fusese mult mai gustoasa).
Fiind ultima seara ne-am intors la apartament cu gandul ca trebuie sa terminam toata sampania si vinul ramas in frigider. Asta am si facut pana pe la doua noaptea cand ne-am retras in dormitoare.
23 Iulie - Marti - Plecarea
Nimic special de povestit. Ne-am trezit, am luat din nou micul dejun in curte, iar apoi am asteptat-o pana la 11:00 pe Estelle, prietena foarte draguta si amabila a proprietarului apartamentului. Dupa ce am schimbat cateva vorbe, am plecat spre aeroport unde am lasat masina si am asteptat imbarcarea.
Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea asa! :)
Distanta totala parcursa cu masina: ~850km.
Total costuri Nenciulescu: 9965 RON (~2109 EUR)
Zbor avion dus/intors: 2203 RON (~466 EUR)
Cazare AirBnb - 5 nopti - costul total: 2650 RON (~561 EUR)
Cazare AirBnb - 5 nopti - partea Nenciulescu: 1325 RON (~281 EUR)
Inchiriat masina - costul total: 1652 RON (~350 EUR)
Inchiriat masina - partea Nenciulescu: 1101 RON (~233 EUR)
Benzina - partea Nenciulescu: 291 RON (~62 EUR)
Mancare si altele: 4987 RON (~1056 EUR)
Asigurare Revolut de sanatate: 57 RON (~12 EUR)
|